Tuin

Of je nou wel of geen groen vingers hebt met een duwtje in de juiste informatie is jouw gras groener dan bij de hele wijk. Volg maandelijks onze tuinkalenders of ga aan de slag met klusadviezen en producthulpen om de tuin optimaal te onderhouden.

Tuinkalenders (12)

Tuinkalender januari

Januari is een koude maand waarbij de temperaturen geregeld onder nul duiken. Wees voorzichtig met planten die niet goed tegen de vrieskou kunnen, dit doe je door ze af te dekken. Denk in deze periode niet alleen aan de flora, maar ook aan de fauna.

Tuinkalender februari

De dagen worden langer, maar het kan nog behoorlijk koud zijn. Planten die niet tegen vorst kunnen kan je het beste binnen laten staan. Zodra de temperaturen weer gaan stijgen kunnen de planten ook weer naar buiten. Lees hier wat je in februari kunt doen in de tuin.

Tuinkalender | Onderhoud in de tuin in maart

De tuin heeft in de wintermaanden waarschijnlijk wat minder aandacht gehad. De tegels hebben wat groene aanslag, het gras heeft het zwaar gehad en de houten schroten van het tuin huis zien er wat grauw uit. Terwijl het weer wat warmer wordt ontwaken niet alleen de dieren, maar ook de mens zelf.

Tuinkalender | Gazon bemesten en tuinonderhoud in april

Nog te fris voor gazon bemesten? Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. Een gezegde dat al aangeeft dat het weer in april nog niet helemaal rustig en stabiel is. De temperaturen worden steeds een beetje hoger, maar de regen en koude wind komt nog steeds terug.

Tuinkalender | Tuin tips voor een gezond gazon in mei

Het voorjaar is een interessante periode in de tuin voor hen onder ons met groene vingers, en groene kniebeschermers. In deze periode van het jaar ontwaken planten uit hun winterslaap, begint alles weer te groeien en kunnen de eerste bloemen zelfs al beginnen te bloeien.

Tuinkalender | Juni is de maand van tuin onderhoud en genieten

"In mei leggen alle vogels een ei" is het gezegde voor de mei-maand, vele weten niet dat het voor juni "Een boon in juni geplant, geeft er vijftig in de hand" is. Helaas heeft dit maar beperkt effect op wat er in juni gebeurt. Voor het tuin onderhoud draait juni voornamelijk om het onderhouden van je harde werk in de voorgaande maanden.

Tuinkalender | Juli is zomer in de tuin: bloemen, bijhouden en genieten

Vanaf 20 juni is het officieel zomer. De 3 maanden waarin we genieten van warmte, zon en de natuur om ons heen. De planten staan flink in bloei en dankzij de vele kleuren veranderd de groene tuin in een explosie van kleur in verschillende vormen en maten. Ook de dieren en insecten zijn flink actief.

Tuinkalender | De tuin is nog niet klaar of de herfst begint al in de planten

Augustus is vaak nog een prima maand qua warmte. Juli heeft een gemiddelde temperatuur van 17 graden, waarbij augustus een gemiddelde heeft van 17.5 graden. Desondanks is te zien dat de natuur al af begint te remmen.

Tuinkalender september | rust, nattigheid en kou

De nazomer gaat beginnen. Niet iedereen is hier even blij mee, de tuin wel! Overdag is het vaak nog vrij warm en in de ochtend ligt er een prachtige laag dauw op de natuur. De frisse temperatuur brengt de planten tot rust terwijl het vocht voor de nodige voeding zorgt.

Tuinkalender oktober | de tuin wordt ten ruste gelegd

De bladeren van de bomen beginnen te verkleuren, de temperatuur neemt af, de herfst is nu officieel begonnen! De tuinkalender oktober richt zicht vooral op onderhouden. Bij een nieuw seizoen horen andere werkzaamheden.

Tuinkalender november | Ruim op en bereid voor op de winter

Nu het kouder wordt is het zaak om goed op te letten of het gaat vriezen. Vorstgevoelige planten kun je bijvoorbeeld beter binnenzetten en het gras kun je beter niet meer maaien wanneer het vriest. Lees hier wat je in november kunt doen in de tuin.

Tuinkalender december

Verwijder de laatste bladeren van het gras. Zo voorkom je dat het gazon geen licht krijgt en afsterft. Daarnaast verminder je de kans op schimmelziektes die ontstaan door een gebrek aan luchtcirculatie.

Ongedierte bestrijding (2)

Hoe bescherm ik me tegen teken

De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd om meer aandacht te geven aan de risico’s en gevolgen van tekenbeten. Als je werkt of recreëert in de natuur, is het extra van belang om goed op de hoogte te zijn op het gebied van tekenbeten en het voorkomen ervan.

Klusadvies – Katten in of uit de tuin houden

Hoe houd ik een kat uit de tuin of hoe houd ik mijn kat in de tuin? Een vraag die veel mensen stellen, wanneer de buurkat voor de zoveelste keer in je tuin heeft gepoept of de vijver heeft leeggeroofd. Of ben jij de eigenaar van een kat en wil je dit bij je buren voorkomen?

Onderhoud (5)

Grasmaaien voor het allergroenste gras

Lente! De zon breekt steeds vaker door, de temperaturen schieten de lucht in. Jij hebt je wintervacht ingeruild voor een kort koppie, maar ook het gras kan een knipbeurt gebruiken! Wil je het allermooiste gazon? Dan is grasmaaien dé belangrijkste klus om je gazon in topconditie te brengen en te houden.

Verticuteren doe je zo

Zie je door het mos je gazon niet meer? Tijd om te verticuteren! Want jij wilt het groenste en mooiste gazon van de hele buurt toch? Dan staat je één ding te doen: het gras verticuteren! Oftewel je grasmat even finaal overhoop halen.

Sproeien in je tuin

Ook al regent het in Nederland nog zo vaak: in langdurige droge en warme periodes hebben je planten, bloemen en het gazon alsnog extra water nodig. Hoe, wanneer, hoe vaak en waarmee je je tuin het beste kunt besproeien leggen we je hier uit.

Klusadvies - Tuinmeubelen onderhoud en reinigen

Behandel je tuinmeubelen tegen weer en wind, want in ons wisselvallige kikkerlandje moeten je tuinmeubelen wel tegen een stootje kunnen. Goed onderhoud en reiniging is dus van groot belang om extra lang van je tuinmeubelen te genieten.

Houtrotvuller en houtrot repareren in stappen uitgelegd

Houtrot kun je herstellen met een houtrotvuller, maar hoe werkt dit precies en wat heb je daar dan bij nodig? Dit zijn vragen die met regelmaat voorbij komen bij Quofi. Vragen waarvan wij vonden dat het tijd werd om die in een Klusadvies te gieten en onze lezers op weg te helpen.

Keuzehulp (2)

Keuzehulp | Werkhandschoenen

Wist je dat per jaar doe-het-zelvers zo’n 120.000 ongevallen veroorzaken? In de top van meest voorkomende ongevallen staan: In je vinger snijden, Op je duim slaan. Bescherm jezelf tegen onnodige ongelukken en maak gebruik van werkhandschoenen.

Keuzehulp | Veiligheidsschoenen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bedenk maar eens hoe vaak jij tijdens het klussen: Iets op je voet laat vallen, In iets scherps staat. En jij maar denken dat je gewoon kan klussen met je afgetrapte sneakers, niet dus. Ruil je afgetrapte sneakers in voor veiligheidsschoenen die tegen een stootje kunnen.

Projecten (4)

Professioneel tuinieren

Iedereen wil dat zijn of haar tuin er netjes bijligt. Je kunt een tuinman inhuren maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen! Maar heb je wel de juiste uitrusting en materialen? Quofi.nl helpt je op weg met de meest gebruikte tuinartikelen voor een scherpe prijs!

Hogedrukreinigers

Een keurig onderhouden terras of een blinkende auto zijn een lust voor het oog. De klusjes om deze resultaten te bereiken zijn helaas niet altijd even leuk. Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken met een goede hogedrukreiniger.

Lekker werken in de zon – maar wel blijven smeren!

De lente is gestart en de zomer komt er aan. Het is heerlijk om te werken met de zon op je bol maar vergis je niet. De zon is je vriend en tegelijkertijd je vijand. Ga je in de tuin werken, dan is zonnebrand geen overbodige luxe. Jezelf beschermen met zonnebrand is een belangrijke maatregel, maar dat is nog niet alles.

Klusadvies hagen snoeien

Het is al halverwege mei en de tuin staat volop in bloei. Staat jouw haag er nog netjes bij of is hij ondertussen uit zijn gareel geschoten? Tijd om je heggenschaar en snoei-set erbij te pakken! Eind mei, begin juni is de ideale tijd om te beginnen met het snoeien van hagen.