Tuinkalender | Langzaamaan komt alles in februari weer op gang

De dagen worden langer, maar het kan nog behoorlijk koud zijn. Planten die niet tegen vorst kunnen kan je het beste binnen laten staan. Zodra de temperaturen weer gaan stijgen kunnen de planten ook weer naar buiten. Lees hier wat je in februari kunt doen in de tuin. 

Inhoudsopgave

Het gazon

Dankzij de stijgende temperaturen begint de tuin weer een beetje op gang te komen en het gazon gaat rustig aan beginnen. Door nu actie te nemen kun je je gazon alvast een goede start geven voor het nieuwe seizoen.

  • In februari worden de dagen langer en kan de temperatuur al flink stijgen. Wanneer dit het geval is kun je beginnen met het inzaaien van kale plekken.
  • Tevens kun je een laag kalk over het gazon strooien. Dit helpt verzuring tegen te gaan en verbetert de bodemstructuur.
  • In februari kan het echter ook nog (flink) vriezen. Om beschadiging te voorkomen kun je beter niet over het gazon lopen tijdens vorst.
  • Heeft het veel geregend en liggen er plassen op je gazon? Prik met een riek gaten in de grond om het overtollige water te laten zakken.

Beplanting

Het groen in de tuin kan grotendeels met rust gelaten worden. De planten vinden zelf hun weg in de zachter wordende temperaturen. Indien je iets gaat doen met planten, zorg er dan voor dat ze voldoende water krijgen. Verpotten en verplaatsen kan nog.

  • De meeste kuipplanten kun je nu verpotten. Gebruik potgrond met klei, dit zorgt ervoor dat water beter wordt vastgehouden.

Vijver

De kou wordt minder, maar de vijver is nog niet helemaal buiten gevaar. Er zijn nog altijd enkele dingen waar je op kan letten. Hou een oog in het zeil met de vissen en houdt die thermometer in de gaten. De vissen kunnen honger krijgen als de temperatuur van het water gaat stijgen.

  • Zorg ervoor dat het wateroppervlak deels open blijft tijdens vorst. Is de vijver dichtgevroren? Hak het water dan niet open maar gebruik bijv. een emmer warm water.
  • Voer vissen onder een temperatuur van 6 graden niet.

Snoeien

Heb je in januari al gesnoeid, dan kun je het in februari rustiger aan doen. Maar het werk zit er nog niet helemaal op. Enkele planten kunnen nu goed gesnoeid worden, maar er zijn ook planten die je beter nog even met rust kunt laten. Is jouw tuin al klaar voor de lente?

  • Fruitbomen kunnen deze maand gesnoeid worden. Snoei zo dat het hart van de kroon ook genoeg licht krijgt.
  • Tijdens het snoeien van coniferen moet je opletten dat je niet te diep terugsnoeit. Dit mag alleen bij de Taxus.  

Terras/bestrating

De tegels ogen vast nog groen en er kan zelfs wat mos groeien. Daar valt nu nog niet veel aan te doen. Maar je kunt de tuin ook op andere manieren weer wat kleur en leven geven. Een paar kleine aanpassingen kunnen al veel doen met het aanzicht. Het voelt steeds meer als lente.

  • Wil je wat extra kleur in je tuin of op je terras/balkon? Primula’s en violen kunnen behoorlijk wat kou verdragen.