Tuinkalender | Juni is de maand van tuin onderhoud en genieten

"In mei leggen alle vogels een ei" is het gezegde voor de mei-maand, vele weten niet dat het voor juni "Een boon in juni geplant, geeft er vijftig in de hand" is. Helaas heeft dit maar beperkt effect op wat er in juni gebeurt. Voor het tuin onderhoud draait juni voornamelijk om het onderhouden van je harde werk in de voorgaande maanden. Het gazon mag af en toe wat aandacht hebben, de planten kunnen wat steun gebruiken en je kunt de eerste oogst uit de moestuin halen. Juni draait vooral om het genieten van jouw tuin onderhoud en het prettig vertoeven in de tuin.

Inhoudsopgave

Tuinkalender | Juni is de maand van tuin onderhoud en genieten

Bloemen, planten en moestuin

Juni is de maand waarin we de langste dag met zon hebben, 21 juni. Maar het is vooral een dag die ons een gevoel geeft van de zomer die net begonnen is. De temperatuur klimt nog steeds omhoog, de planten en bloemen staan grotendeels in bloei en de tuin bruist van het leven. Voor de bloemen betekent deze periode dat ze snel dorst hebben, de laatste tijd hard zijn gegroeid en nu druk bezig zijn met bloeien. Ook de insecten zijn inmiddels wakker geworden en genieten van de weldaad aan planten om hun heen, misschien iets teveel. 

  • Bloemborders kunnen in deze tijd extra mest gebruiken
  • Onkruid zal wat harder gaan groeien en kan dus ook wat vaker geplukt worden
  • Voor hagen is dit een mooi moment om de heggenschaar erbij te pakken
  • Heb je knoflook in je moestuin, dan kan deze nu geoogst worden
  • Aangezien je er nu nog bij kunt, kun je vast plantensteunen plaatsen voor de planten die dit nodig gaan hebben
  • Verwijder uitgebloeide bloemen, hierdoor heeft de plant meer energie om in de nieuwe bloemknoppen te steken
  • Geef kuipplanten en hangplanten elke avond water
  • Let goed op luizen, en andere schadelijke insecten. Bestrijd deze zo snel mogelijk
  • Ook vogels zijn gek op bessen, fruit en andere vruchten. Wees er dus snel bij of bedek de planten met een gevlochten gaas.

Ga aan de slag

Tijd voor een tuinontwerp

De tuin is een prachtige plek om van te genieten. Lekker ontspannen in je stoel lig je achterover te genieten van de warmte, de zon en de natuur om je heen. Eventueel een glas koude icetea ernaast en je favoriete magazine. Juist nu je zoveel tijd in de tuin doorbrengt is dit een ideaal moment voor een nieuw tuinontwerp. Je brengt er nu meer tijd in door, je weet wat voor activiteiten je wil doen, waar de zon opkomt en zelfs op welke plekken de kinderen vooral spelen. De komende maand kun je uitgebreid opschrijven wat wel, of juist niet handig is aan de huidige tuin. Vanuit daar kun je een nieuw tuinontwerp maken voor de tuin.

  • Probeer een lijst te maken van alle planten die mogen blijven, het is jammer om gezonde planten weg te gooien. Misschien kan de buurvrouw ze nog goed gebruiken?
  • Houdt rekening met de opslag van je tuinmateriaal. Je moet toch ergens de grasmaaier, bladblazer en harken kwijt kunnen.
  • Kies tuinmeubilair dat het hele jaar buiten kan staan. Dit bespaard het gesjouw met de meubels, maar voorkomt ook dat je een lege plek op het terras hebt.
  • Heb je een lelijke plek in de tuin? Dan kun je deze wegwerken met hoge struiken, een klimplant of eventueel een boom.
  • Inspiratie nodig? Een kijkje door de wijk kan soms wat leuke ideeën geven. Ga anders eens langs een groter tuincentrum om ideeën op te doen.

Werk in de tuin voor bomen van kerels

Een tuin aankleden en verzorgen wordt vaak gezien als een klus voor de vrouw des huizes, de man des huizes wordt vooral aangesproken om de grote, zware klussen te doen. Niet iedereen vindt dit erg, tenslotte zijn de vrouwen gewoon beter in het delicate werk, en de zachte zorg die nodig is om planten een plekje in de aarde te geven. Voor de mannen onder ons betekent dit dat we onze mouwen mogen opstropen. In juni mag je in de tuin eens per week de grasmaaier uit de schuur halen. Alle planten mogen uitgebreid water krijgen en zorg ervoor dat hoge planten goed vastgebonden zijn. Eind juni kun je overigens nog even stiekem een aardbei snoepen, want die zijn tegen die tijd lekker rijp en vers.

  • Bescherm struiken en andere vrucht-dragende planten tegen vogelvraat met een vogelvraatgaas. Gebruik geen standaard gaas, hier kunnen vogels in verstrikt raken.
  • Hagen mag je rond 21 juni (de langste dag) aanpakken. Deze grote planten kunnen een zeer snelle groei hebben gehad en mogen nu flink terug gesnoeid worden. Ze zullen snel herstellen van de snoeibeurt en snel weer jong shot maken.
  • Rozen mag je vlak boven het eerst vijfblad afknippen. Uiteraard kun je deze in een mooi vaasje doen en op tafel zetten.
  • Het gazon mag in juni ook gemaaid worden. Maai het in eerste instantie niet te kort (4 á 5 cm). Tijdens lange periode van droogte kan het gazon namelijk snel verbruinen. In nattere periodes mag het 1 á 2 cm korter gemaaid worden. Vergeet niet om één keer per maand het gazon licht te bemesten.
  • Wees niet te zuinig met water. Tijdens de langere, droge periodes hebben de planten veel vocht nodig. De planten hebben veel energie nodig om hun bloemen te laten bloeien en vanwege de groeispurt die ze in mei hebben gehad. Geef dus regelmatig water in de avonden, wanneer het water niet verdampt.

De vijver in de tuin onderhouden

Zoals je hebt kunnen lezen in de tuinkalender van maart, april en mei heeft de vijver wat hulp nodig gehad om uit de winterperiode te komen. Het water moest goed gezuiverd worden, de planten hadden wat zorg nodig en de vissen moesten goed gecontroleerd worden. Ondanks dat je vanwege het weer in juni wat meer tijd hebt om te genieten van je harde werk, ben je helaas nog niet helemaal klaar. Door de hoeveelheid zon kunnen bepaalde planten uitschieten, kan er schadelijk alg ontstaan en kunnen insecten voor problemen zorgen. Grijp snel in, dan voorkom je dat je veel naar de vijver hoeft om te kijken.

Ga lekker achterover zitten, ontspan en geniet van je verdiende rust

Een mooie en gezonde tuin kost wat moeite en tijd. Vooral in de periode na de winter moet alles op gang komen en zal er wat hulp geboden moeten worden. De natuur heeft zich in de winter kalm gehouden en moet voor de bruisende zomer goed wakker geschud worden. Dit kost tijdelijk wat meer energie, maar betaald zich dubbel en dwars terug wanneer je in het mooie weer van de groene weldaad kunt genieten. Ondanks dat er nog steeds wat puntjes op de "I" gezet kunnen worden en het onkruid terug blijft komen, heb je het verdiend om lekker uit te rusten en te genieten van een glas koude frisdrank terwijl je met de voetjes omhoog aan je kleur werkt. Neem het er maar lekker van!