Tuinkalender september | rust, nattigheid en kou

De nazomer gaat beginnen. Niet iedereen is hier even blij mee, de tuin wel! Overdag is het vaak nog vrij warm en in de ochtend ligt er een prachtige laag dauw op de natuur. De frisse temperatuur brengt de planten tot rust terwijl het vocht voor de nodige voeding zorgt. De enkele uren van zon en warmte geven de planten de energie die ze nodig hebben om de zomerperiode af te sluiten.

In de tuinkalender september van Quofi lees je alles over het tuinonderhoud in september

Tuinkalender voor september: het gazon | beplanting | de vijver | snoeien | het terras

Het gazon

Het gazon heeft een actieve periode achter de rug. Waar het in de warme zomer veel belopen is, regelmatig gemaaid werd en ook hard groeide, begint het gras nu tot rust te komen. Het gras hoeft je nie tvaak meer te maaien en kan makkelijker bewerkt worden. Een goed moment om de slijtage van de zomer te herstellen en voorbereidingen te treffen voor de natte herfstperiode.

  • De nazomer is de perfecte periode om een nieuw gazon aan te leggen of om het bestaande gazon op te knappen. De zaden ontkiemen goed omdat de grondtemperatuur nog relatief hoog is. Zorg er wel voor dat je goed sproeit bij aanhoudende droogte! Ook grasmatten kunnen nu uitgerold worden.
  • Het gras groeit minder hard dan in de afgelopen maanden, je hoeft nu minder te maaien. Maai het gras niet korter dan 5 cm.
  • Kale plekken kunnen ingezaaid worden met graszaad. Hark eventueel vilt uit het gras en maak het oppervlak los en egaliseer.
  • Door de droogte kan het zijn dat er al bladeren op het gazon liggen. Verwijder deze van je gazon. Droge en rottende bladeren kunnen het herstel van het gras belemmeren en de groei van ongewenst groei bevorderen.
  • Mos kan verwijderd worden met een verticuteerder, terwijl het voor extra beluchting zorgt.
  • Houd het gras schoon en netjes om gelijkmatig herstel en groei te bevorderen! Dit zal resulteren in een mooier egaal en gelijkmatig gazon in het voorjaar.

Beplanting

Terwijl enkele planten nog even doorgaan met bloeien, begint de kleur zeer langzaamaan terug te lopen. De groei van planten begint af te nemen wat inhoudt dat er gesnoeid en gezaagd kan worden. De matige groei van de plant zal helpen om de wond te herstellen zonder direct nieuwe uitlopers te vormen. Het extra vocht helpt de plant met voeding terwijl de periodes van zon en warmte de planten actief genoeg houdt om nog even hun pracht te laten zien tot de kou intreedt.

  • Rozen in de tuin? Ze bloeien nog steeds. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, zo verleng je de bloei en aanmaak van nieuwe bloemen.
  • Nieuwe vaste planten kun je nu nog planten in de borders. De grond is nog relatief warm, wat ervoor zorgt dat de plant snel nieuwe wortels aanmaakt. Zo gaan je planten sterk de winter in. Mocht er een periode met warmte en droogte komen, geef de planten dan voldoende water in de avond of ochtend.
  • Tuinplanten hoeven niet langer bemest te worden. Ze moeten zich nu voorbereiden op de winter. Een overdaad van mest dat niet opgenomen wordt kan de groei van ongewenst groen bevorderen.

Vijver

Door het kouder wordende water zullen vissen minder actief worden. De waterplanten krijgen minder zon, wat de groei vertraagd. Ook de chemie in het water veranderd hiermee. Diverse signalen die de aquaflora en -fauna laat weten dat de herfst om de hoek staat. Zoals je 6 maanden geleden de vijver een oppepper hebt gegeven om de lente in te gaan, is het nu tijd om de vijver voor te bereiden voor een periode van rust, kalmte en koude temperaturen.

  • Let op dat de hard gegroeide planten (waaronder de waterlelie) niet te veel van het wateroppervlak bedekken en dun ze uit. De kans is groot dat dit de laatste snoeibeurt tot het voorjaar zal zijn.
  • Ondanks dat de temperatuur ’s nachts al behoorlijk kan dalen, blijft de watertemperatuur nog redelijk gelijk. Blijf vissen voeren om hun conditie op peil te houden. Voer ze echter niet meer dan ze in 5 minuten op kunnen eten.
  • Verwijder bruine bladeren van waterplanten en verwijder afgestorven waterplanten voordat ze zinken en gaan rotten. 
  • Maak je filters nog eens goed schoon, de toegang kan lastiger worden als het net eenmaal gespannen is.
  • Span een net over de vijver zodra de eerste bladeren gaan vallen. Controleer en reinig de bodem uitgebreid voor het net gespannen wordt. Tot het voorjaar zul je niet veel toegang hebben tot de planten onder het net.

Snoeien

Ook de grotere planten in september voelen de afnemende temperatuur. Hoewel het in de nachten goed kan afkoelen houden de dagen vaak nog behaaglijke temperaturen vast. De ontwikkeling in de plant begint hierdoor af te nemen zonder nu al in "slaap" te komen. Een snoeiwond kan hierdoor herstellen zonder nieuwe scheuten te vormen. Het werk dat in de aanloop van herfst wordt gedaan geeft een goed onderhouden tuin voor de winter. Hierdoor heb je in het voorjaar minder werk aan het terugsnoeien.

  • De hagen zijn uitgegroeid. Wil je heel de winter genieten van een strakke heg? Dan is nu het moment om ze te snoeien.
  • Notenbomen en kastanjes kunnen nu gesnoeid worden. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het bloeden van de takken.
  • Zodra de bladeren in veelvoud beginnen te vallen moet het snoeiwerk gedaan zijn.
  • Omdat je je tuingereedschap minder vaak nodig zult hebben kan dit een goed moment zijn om de machines een onderhoudsbeurt te geven. 

Terras/bestrating

Helaas moedigt de temperatuur het gebruik van terras en tuin niet altijd aan. De enkele momenten van lekkere temperaturen worden elke week zeldzamer, waardoor de tuin veranderd van verblijfplaats naar uitzicht vanachter het glas. De tuin kan opgeruimd worden en enkele laatste schoonmaakbeurten helpen het uitzicht fris en schoon te houden. Mits de droogte enkele dagen aanhoudt kan er desgewenst nog wat schilderwerk verricht worden.

  • Schrob of spuit bestrating en vlonders algen- en mosvrij voordat de grond harder wordt. Mos kan erg glad worden in de winter.
  • Berg je tuinmeubels droog en schoon op als je ze niet meer gebruikt. Als je van plan bent om je meubels te bedekken met een hoes, let er dan op dat er voldoende ventilatie blijft om vocht, schimmel en rot te voorkomen. Houten meubels kunnen nog behandeld worden met olie, beits of lak voordat ze opgeborgen worden.
  • Wanneer je op het terras, of onder de overkapping gaat zitten wil je misschien verwarming gebruiken. Controleer en reinig deze voor gebruik aangezien deze al een tijd niet gebruikt zijn.

Ga aan de slag