Tuinkalender | Gazon bemesten en tuinonderhoud in april

Nog te fris voor gazon bemesten? Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. Een gezegde dat al aangeeft dat het weer in april nog niet helemaal rustig en stabiel is. De temperaturen worden steeds een beetje hoger, maar de regen en koude wind komt nog steeds terug. Deze periode biedt ook voordelen, het is warm genoeg voor de planten om te ontwaken en uit te gaan lopen, terwijl er voldoende regen is om alle planten te voorzien van drinken. Daarnaast is het nog fris genoeg om te voorkomen dat alle planten spontaan in bloei schieten. Nu kan er dus nog redelijk wat onderhoud gedaan worden dat de planten straks helpt om schitterend uit te lopen. 

Inhoudsopgave

Het gazon bemesten kun je prima doen in april - Tuinkalender april

Het gazon bemesten en opfrissen

 De zon gaat schijnen, de vogels fluiten en jij zit lekker in de tuin met een kop koffie je tijdschrift door te bladeren. De kinderen rennen de hond achterna op dat dorre, kale stuk grond waar wat lange plukken gras uitsteken. Mis jij ook iets in dit plaatje? Mooi gras voegt veel toe aan het plezier in de tuin, het voelt zacht aan de blote voeten, geeft een frisse groene kleur aan de tuin en oogt opgeruimd en netjes. De periode van maart tot april zijn de maanden waarin het gras weer actief begint te worden en het kan jouw hulp goed gebruiken. Extra beluchting helpt de wortels terwijl voedingsstoffen het gras voorzien van extra energie. Het verwijderen van onkruid en vervuiling geeft het gras een welkome opfrisser.

  • Controleer het gazon op kale en/of zieke plekken. Het snelste resultaat bereik je door een rotte of lelijke plek uit te steken en te vervangen door een op maat gesneden plak gras. Een andere optie is om de uitgestoken plek opnieuw in te zaaien. Om goed te kunnen zien waar je hebt (bij)gezaaid, kun je na het zaaien wat zand strooien op die plekken.
  • Het gazon maaien kan prima in april. In een gazon zitten vaak meerdere soorten grassoorten, die niet allemaal even snel groeien. Dit zorgt ervoor dat een gazon er na de winter wat hobbelig uit kan zien. Het gazon maaien doe je het beste 1x per maand. Het gazon bemesten doe je in de periode maart-september minimaal drie keer. Let op: niet bemesten in droge, hete periodes.
  • Heb je klinkers of kinderkopjes langs de rand van je gazon? Knip het gras af wat over de stenen groeit, met een snoeischaar of kantknipper. Het gazon ziet er weer strakker uit en de grasmaaier kan gemakkelijker over de klinkerrand gereden worden. 

Slider

Onderhoud aan de beplanting

 Terwijl de natuur uit zijn winterslaap komt, kun je diverse planten opnieuw laten wennen aan de frisse dagen. Tegelijk is het een mooi moment om nieuwe planten en struiken te planten. Misschien wil je wat extra planten die vlinders aantrekken? Wil je vaste planten kopen of gewoon meer planten in de tuin, dan is dit de periode van het jaar om alvast de tuin vol te zetten. Vergeet niet om ook de bodem zelf wat extra aandacht te geven zodat de nieuwe en de huidige planten meteen een goede lading energie hebben. Denk hierbij aan verticuteren, bemesten en de juiste voedingsstoffen strooien.

  • Laat niet winterharde planten en (fruit)bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan wennen aan de kou. Zet ze regelmatig buiten om ze ’s nachts weer binnen te halen.
  • Heb je geen heesters of rozen geplant maar wil je ze wel graag in je tuin? Nu kan het nog. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.
  • April is de ideale periode om de beplanting goed te bemesten, ze nemen de voedingsstoffen nu optimaal op.
  • Het zaad van 1-jarige en/of vaste planten kunnen de grond in.
  • Blijf alert op onkruid. Hoe beter je dit bijhoudt, hoe minder het onkruid uitzaait en hoe minder werk het is. Let wel op dat je geen jonge plantjes aanziet voor onkruid. 

Breng de vijver weer tot leven

 Zie je de kat al op de rand van de vijver naar de vissen staren? Misschien nog niet, als de vijver na de winter nog niet goed aangepakt is kan de kat de vissen misschien niet eens zien. Om zowel het water als de vissen zo snel mogelijk weer op gezond peil te krijgen kun je in het voorjaar je vijver het best goed aanpakken. Controleer de planten, zorg voor de vissen, onderhoud het water en blijf de chemische waardes van het water goed in de gaten houden. 

  • Schoon de vijver deze maand weer helemaal op. Haal oude resten en dode bladeren van waterplanten uit de vijver.
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver, bijvoorbeeld door nieuwe planten in de vijver te plaatsen.
  • Controleer de waterlelies: zitten ze nog goed vast? Ze gaan nu uitlopen.

Wat gaat groeien, zorgvuldig snoeien

 Een tuin staat niet stil, letterlijk. Want planten, bloemen en bomen gaan weer uitgroeien wanneer het weer wat zachter en warmer wordt. Dit betekent dat de plant zijn energie hard nodig heeft op de juist plekken. Hoe meer takken en knoppen de plant heeft, hoe meer de voedingsstoffen verdeeld moeten worden hierover. Als je nu hetgeen dat groeit, netjes snoeit, dan gaan straks de voedingsstoffen alleen naar de knoppen takken waar het nodig is. Zo geniet jij straks van een mooie, goed begroeide tuin met gezonde en sterke planten.

  • Snoei nu hagen zoals liguster, leylandii en taxus.
  • Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.
  • Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen er regelmatig uit zodat de andere bloemen langer zullen bloeien.
  • Knip winterheide terug na de bloei.

Het tuin terras voorbereiden

 De tegels in je tuin hebben het deze winter ook niet makkelijk gehad. Ze zijn lange periodes achter elkaar vochtig gebleven, er zijn bladeren en ander organisch materiaal op gevallen en hebben hier mogelijk ook lang tijd gelegen. Het terras kan inmiddels groen, bruin en zanderig zijn geworden. Jammer eigenlijk, want daar kijk je ook naar wanneer je lekker in de tuin een kopje koffie aan het drinken bent. Als je gekleurde tegels hebt zal zelfs de kleur wat vervaagd lijken. Gelukkig is dit best goed op te lossen en na een paar uurtjes met een hogedruk reiniger is je terras, en zijn de tuinmeubels weer als nieuw. Klaar voor een tuinfeest.

  • Als er geen vorst meer is, kun je je bestrating schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Hetzelfde geldt voor je tuinmeubilair. Let wel op dat je de voegen in je terras niet leegspuit en je tuinmeubilair niet van te dichtbij schoonspuit.
  • Heb je veel ongeverfd houten meubilair, pas dan op met de hogedrukreiniger. Ontweringswater kan de grijze aanslag verwijderen en de originele kleur van de meubels herstellen.

April is een mooie maand om de handen uit de mouwen te steken. Ga je het gazon bemesten, kalk over het gazon strooien, het gras verticuteren of onkruid in het gazon verwijderen? Goed tuingereedschap helpt je bij je klus. Zo kun je een strooibak gebruiken om het kalk, nieuw graszaad of ander poeder gelijkmatig uit te strooien, of kun je anti-onkruid verspreiden. Met de hark houdt je je gazon schoon en netjes terwijl de verticuteerhark het gras gezond houdt. Bij Quofi hebben we het hele jaar door diverse tuinacties, waar jij je voordeel mee kunt doen. Tuingereedschap en machines voor een prijs waar je spontaan klus-zin van krijgt.