Hogedrukreinigers

Hogedrukreinigers

Een keurig onderhouden terras of een blinkende auto zijn een lust voor het oog. De klusjes om deze resultaten te bereiken zijn helaas niet altijd even leuk. Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken met een goede hogedrukreiniger.

Een hogedrukreiniger is een handige oplossing voor het verwijderen van hardnekkige vervuiling die je niet zomaar verwijdert met een doekje en een sopje. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van groene aanslag op je terras of het schoonspuiten van muren, maar ook aan het schoonmaken van tuinmeubilair en gereedschap. Ook kan een hogedrukreiniger van pas komen bij het verwijderen van verfresten.

Belangrijk bij het kiezen van een hogedrukreiniger is de werkdruk. Deze wordt uitgedrukt in bar. Standaard is de druk die op het leidingwater staat 4 bar. Houd in je achterhoofd voor welke klussen je de hogedrukreiniger wil gebruiken. Voor kleine klusjes is een hogedrukreiniger tot 110 bar voldoende. Zo voorkom je een dat je te veel geld uitgeeft aan een hogedrukreiniger met hoge werkdruk als je die niet nodig hebt.

Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger sluit je aan op het stopcontact en met een tuinslang op de waterleiding (veelal buitenkraantje). De machine bevat een slang met spuitlans; een soort stok met een handvat en een knop die je in je handen houdt.

De hogedrukreiniger genereert met behulp van een ingebouwde pomp hoge druk. Dankzij die druk wordt het water met hoge kracht uit de spuitlans gespoten.

Aan het eind van de spuitlans zit een lanskop, die de straal vervormt. Er zijn meerdere soorten lanskoppen, maar de meest gebruikelijke kop maakt een dunne, brede straal water. Deze straal is zeer goed geschikt om vuil van harde oppervlakken af te spuiten.

Soorten hogedrukreinigers

Licht gebruik:

Hogedrukreinigers met een werkdruk tot 110 bar zijn geschikt voor licht gebruik. Denk hierbij aan klussen als het reinigen van tuinmeubels of fietsen en tuingereedschap.

Gemiddeld gebruik:

Hogedrukreinigers met een werkdruk van 110 – 150 bar zijn uitermate geschikt voor gemiddeld gebruik (en praktisch alle schoonmaakwerkzaamheden rondom huis). Denk hierbij aan klussen als het reinigen van je auto, caravan of terras.

 

 

Waar moet ik op letten?

De belangrijkste specificatie om op te letten is de werkdruk (uitgedrukt in bar). Dit is de belangrijkste graadmeter om te zien hoe krachtig een hogedrukreiniger in de praktijk is. Andere praktische zaken om op te letten:

  • Snoerlengte: voor optimale bewegingsvrijheid kies je voor een hogedrukreiniger met een lang snoer. Voor kleinere (stads)tuinen heb je vaak aan 5 meter voldoende.
  • Gewicht: hoe lichter, hoe handzamer. Let wel op: vaak gaat dit ten koste van de kracht van de machine.
  • Ingebouwd wasmiddelflacon: sommige hogedrukreinigers hebben een ingebouwd wasmiddelflacon zodat het water automatisch vermengd kan worden met het wasmiddel.
  • Variabele waterdruk: wil je een hogedrukreiniger gebruiken voor licht maar ook voor middelzware klussen? Dan is het handig als de hogedrukreiniger beschikt over een variabele waterdruk. Zo krijg je dat terras schoon maar voorkom je dat je de lak van je fiets afspuit. Bijkomend voordeel: zo verbruik je nooit meer water dan nodig. Goed voor je portemonnee en het milieu!
  • Accessoires: voor sommige klussen zijn accessoires gewenst. Denk bijvoorbeeld aan een spuitpistool of een turbo spuitstuk.

Tips bij gebruik:

  • Het aantal bar dat wordt opgebouwd door hogedrukreinigers is enorm. Richt daarom nooit een spuitlans op andere personen, om letsel te voorkomen.
  • Bij het werken met hoge druk, is een spuitafstand van 20 – 30 cm doorgaans ideaal.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van hogedrukreinigers bij het reinigen van houten tuinmeubelen. Op het hout van nieuwe houten tuinmeubelen zit vaak een natuurlijke waslaag, die door de harde straal van een hogedrukreiniger beschadigd of verwijderd kan worden. Na verloop van jaren verdwijnt de waslaag, waardoor het gebruik van een hogedrukreiniger bij oude houten meubelen geen probleem meer is.