Tuinkalender | Juli is zomer in de tuin: bloemen, bijhouden en genieten

Vanaf 20 juni is het officieel zomer. De 3 maanden waarin we genieten van warmte, zon en de natuur om ons heen. De planten staan flink in bloei en dankzij de vele kleuren veranderd de groene tuin in een explosie van kleur in verschillende vormen en maten. Ook de dieren en insecten zijn flink actief. De vogels fluiten er op los, de insecten zoeken naar stuifmeel en ander lekkers terwijl buiten de stad de kalfjes en veulens te bewonderen zijn. De zomer is de tijd van het leven, en daar genieten veel mensen met genoegen van. Dat betekent ook dat de tuin onderhouden mag worden. Er is nog steeds wat onderhoud dat gepleegd kan worden.

Juli, de tijd van de zomer waarin de tuin tot leven komt

Het gazon wordt graag belopen, maar ook graag vertroeteld

In de zomer groeit het gras niet altijd even hard. Na een paar dagen regen kan het een kleine groeispurt krijgen terwijl het in augustus vaak nog één keer flink kan groeien. Zolang het gras groen, gezond en flexibel is kan het belopen worden maar geef kale of grijze plekken wat extra water om sneller te herstellen. Een mooi en gezond gazon kost wat werk om bij te houden, maar hierbij heb je wel een schitterende groene mat. In de zomer is het zaak om het gras wat langer te houden en om het voldoende water te geven.

  • Maai het gras wat langer. Een hoogte van 3 tot 5 cm is prima. Maai je het korter? Dan loop je een vergroot risico op verbranding, wat leidt tot gele en bruine vlekken.
  • Het gemaaide gras kun je in de borders en langs de rand van het gras strooien. Dit houdt vocht vast en helpt om onkruid tegen te gaan.
  • Sproei de beplanting in de vroege ochtend of in de namiddag mits de volle zon niet meer op de planten staat. Zo voorkom je dat er brandplekken ontstaan en dat het water te snel verdampt.
  • Bemesten mag nog steeds maandelijks, ook in juli. Doe dit wel na een vochtige periode zodat de mest goed in kan werken op de bodem

Beplanting voeden en verzorgen

De beplanting geniet nu volop van de warmte en de zon. De bloemen bloeien, de insecten doen hun werk en de zon zorgt voor een overdaad aan groei. Helaas betekent de zomer ook dat er veel droogte is en dat planten soms moeilijk aan water komen. Onderhoud en voed je planten dus met enige regelmaat en houd ze gezond. Enkele planten mogen zelfs nu nog gezaaid worden.

  • Geef ook deze planten voldoende water. Vooral in langere periodes van droogte is het geven van water belangrijk. Een uitgedroogde plant raakt zwak en is misschien niet sterk genoeg om het najaar of de winter te overleven. Doe dit vooral in de ochtend of namiddag, mits er geen volle zon op de planten staat.
  • Zaaien in juli kan ook nog. Meerjarige planten kun je nog steeds zaaien. Een voorbeeld hiervan is het vergeet-me-nietje, het leeuwenbekje of de stokrozen.
  • Ook vaste planten kun je nog steeds planten. Het is echter wel belangrijk dat ze met regelmaat water krijgen. Vanwege de droogte en warmte hebben ze waarschijnlijk wat hulp nodig. Zorg er dus voor dat er ook tijdens je vakantie iemand aanwezig is om de planten genoeg water te geven.

Wist je trouwens dat juli ook een geboorte bloem heeft? De geboorte bloem juli is de Ridderspoor. In juli kun je de zaadjes opvangen van deze plant om vervolgens te gebruiken om later opnieuw te zaaien. Het zaaien doe je in maart of april.

Ga aan de slag

De vijver in topconditie houden

Je zou bijna denken dat een enorme bak met water het wel redt in de zomer, maar ook in de zomer gaat de groei van divers biologisch leven gewoon door in je vijver. De planten genieten van de zon en de warmte, de vissen zijn actiever en algen slaan hun slaatje uit de omstandigheden om flink te groeien. Deze activiteit betekent dat je hele vijver af en toe een opknapper nodig heeft. Niet alleen het filter moet dan schoon gehouden worden, ook de vissen willen wat meer te eten krijgen en de lelies moeten bijgehouden worden.

  • Houd het waterpeil goed in de gaten. Er verdampt aardig wat water in hartje zomer met die hoge temperaturen.
  • Het warme weer is ideaal voor algen, iets wat je goed in de perken wilt houden. Maak je filter dus regelmatig schoon en let op dat de algen niet uit de hand groeien.
  • Vissen reageren op warmte door actiever te zijn. Ze bewegen meer, eten meer en zijn vaker te zien. Dit houdt wel in dat ze voldoende voedsel moeten krijgen.
  • Uitgebloeide waterlelies zijn niet alleen lelijk, ze vragen ook voedingsstoffen van de plant die het ervan weerhouden om die voeding aan andere delen van de plant te geven. Knip de uitgebloeide lelies daarom weg.

Snoeien, houdt het binnen de perken

Warmte, regelmatig water krijgen en een gezonde hoeveelheid zon en schaduw resulteren in actieve planten. Heb je planten met mooie bloemen? Verwijder dan de uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk. De uitgebloeide bloemen kosten veel energie, als je deze afknipt kan die energie naar andere bloemen en knoppen. Daarnaast zijn er nog enkele planten die je terug kunt snoeien. Doe dit echter wel op een bewolkte, of koude dag. Op die manier kan de plant herstellen voordat de brandende zon erop gaat schijnen.

  • Bij druivenstruiken kun je tot het 4e blad terugsnoeien. Als je voor grote druiven wilt gaan, knip je de trossen uit de plant. Één tros per tak is dan een optimale verhouding.
  • Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Hierdoor gaat de plant meer nieuwe knoppen en bloemen maken en geniet je langer van de mooie, nieuwe bloemen.
  • Het advies is doorgaans om je hagen te snoeien vóór de langste dag van het jaar, wat eind juni is. Heb je dit nog niet gedaan? doe dit dan tijdens een paar koudere dagen waarbij de temperatuur niet boven de 25 graden komt. De haag heeft nog één laatste groeispurt in deze periode en kan nog herstellen van de snoeibeurt.
  • Ook kun je de Lavendel snoeien in juli, maar knip alleen de droge of uitgebloeide delen eruit. De rest van de plant kun je laten groeien tot later in het nieuwe voorjaar.

Je tegels mooi schoon en groenloos houden

In hartje zomer is het des te fijn om lekker buiten te zitten op je terras. Kopje thee of fris erbij, achterover leunen in de zon en een goed boek erbij. Heerlijk toch? Dan is het wel zo fijn als je terras netjes en schoon is en blijft. Gelukkig is de grootste groei er inmiddels wel uit, dus onkruid zal nu minder hard en agressief omhoog komen. Pluk hetgeen dat je tegenkomt zo snel mogelijk en het komt ook minder snel terug. Mocht je nog op vakantie gaan in deze periode, dan kun je overwegen om een zeil over het terras te leggen. Door het zeil gaan de planten eronder snel verdorren en doodgaan. Bij terugkomst heb je een onkruidvrij terras.

  • Haal onkruid weg zodra je het tegenkomt. Het groeit minder snel terug en bij lange droogte zal het veel minder actief zijn.
  • Leg een zeil over je terras als je voor langere tijd weggaat. Bij terugkomst is al het onkruid weg en heb je een schoon, mooi terras.

De zomer is de tijd van het leven. De tijd waarin de tuin bruist van het leven, maar ook de tijd waarin de mens meer actiever wordt. Een periode van gezellig samen in de tuin zitten, de tijd van activiteiten en een ideaal moment om een stuk te gaan wandelen of fietsen. Heb je het werk in de tuin erop zitten voor deze week? Pak een lekker glas drinken en een stoel, en neem de tijd om te genieten van de groene wereld om je heen. Vooral in de avonden is het makkelijk om een heerlijk sfeertje te maken. Ben je inmiddels nieuwsgierig naar de klussen in de tuin, dan is het goed om te weten dat we bij Quofi meerdere mooie tuinacties hebben.