Tangen | Welke tang heb ik nodig?

Tangen klusadvies

Nijptangen | Kniptangen | Grijptangen | Buigtangen | Krimptangen

Tangen

Tangen zijn er in allerlei soorten en maten en voor allerlei klussen. Maar welke tang heb je nou nodig voor welke klus en wat is het verschil tussen de tangen? Onderstaand overzicht helpt je bij je keuze voor de juiste tang voor jouw klus. Eén ding staat vast: bij Quofi vind je de tang die je nodig hebt! 

Bekijk ons volledige aanbod tangen

Nijptangen

Een nijptang wordt ook wel een trektang genoemd. Sommigen gebruiken de nijptang ook om draad mee te knippen, oorspronkelijk is hij bedoeld om spijkers uit te trekken. Klem de spijker vast, vlak boven de plek waar hij uit het hout steekt. Laat de tang tegen het hout steunen en rol hem als het ware naar beneden.

Bekijk ons aanbod nijptangen


De moniertang wordt gebruikt voor het aandraaien en knippen van binddraad bij het betonvlechten. Hij werkt ook goed als nijptang voor kleine spijkers.

Bekijk ons aanbod moniertangen 


Kniptangen

Een zijsnijtang (of zijkniptang) gebruik je om elektradraad door te knippen. Bij zijsnijtangen met VDE-certificering weet je zeker dat je dit kunt doen met materialen tot 1000 Volt. Het snijvlak zit aan de zijkant, wat handig kan zijn in bepaalde situaties. Samen met de kopkniptangen worden deze tangen ook wel elektronicatangen genoemd.

Bekijk ons aanbod zijsnijtangen


Bij de kopkniptang (of voorsnijtang) zit het snijvlak helemaal vooraan. Deze tang heeft een geharde bek en is met name geschikt voor het doorknippen van draad. Als je materiaal wil knippen dat onder spanning staat (bijv. elektradraad), kies dan voor een kopkniptang met geïsoleerde handvatten. Samen met de zijsnijtangen worden deze tangen ook wel elektronicatangen genoemd.

Bekijk ons aanbod kopkniptangen


De combinatietang is een universele tang. Je kunt met deze tang iets vastpakken, buigen en er draad mee doorknippen. Dit laatste kan alleen als het materiaal niet te dik is, anders beschadig je de bek van de tang. Een model met geïsoleerde handgrepen is comfortabel en geschikt voor werken met elektra.

Bekijk ons aanbod combinatietangen


Met een kabelkniptang, ook wel kabelschaar genoemd, knip je niet alleen snel een kabel of draad door. Deze tang zorgt ervoor dat een draad tijdens het knippen niet vervormd. Het resultaat: een mooie, rechte snede.

Bekijk ons aanbod kabelkniptangen


Een tegelkniptang, ook wel knabbeltang, wordt gebruikt voor het bewerken van keramische (wand)tegels. Nadat je een wandtegel hebt ingesneden met een tegelsnijder werk je de randen bij met een tegelkniptang. Deze tang heeft een harde bek waarmee je kleine stukken van de tegel ‘afknabbelt’. Vloertegels zijn doorgaans te hard voor een tegelkniptang.

Bekijk ons aanbod tegelkniptangen

Grijptangen

Waterpomptangen zijn geschikt voor vele soorten klussen. De bek is in verschillende posities vast te zetten. Daardoor kun je materialen van verschillende diktes vastpakken en diverse maten bouten en moeren los- en vastdraaien. Hoe beter de tang past, hoe beter de grip en hoe kleiner de kans is op beschadigingen.

Bekijk ons aanbod waterpomptangen


Een platbuigtang wordt ook wel een platbektang genoemd. Deze tang grijpt, dankzij zijn geribbelde platte bek, ook in smalle ruimtes materialen stevig vast, zoals draden.

Bekijk ons aanbod platbuigtangen


 

Een andere naam voor de telefoontang is puntbektang, langbektang of radiotang. De onmisbare tang bij elektraklussen. De puntbektang is verkrijgbaar in gebogen of recht model. Dankzij de punt kun je goed in smalle ruimtes werken. Met een telefoontang kun je installatiedraad, dun beldraad, computerdraad en telefoondraad pakken.

Bekijk ons aanbod telefoontangen


De borgveertang of borgringtang gebruik je voor het plaatsen of verwijderen van borgveren en -ringen. Deze tang is verkrijgbaar in een rechte en een gebogen uitvoering.

Bekijk ons aanbod borgveertangen


Bij een griptang kun je de bek op maat brengen met behulp van de stelmoer aan de onderkant van één van de benen. Bij het andere been klik je vervolgens de tang vast. Zo hoef je zelf geen kracht meer uit te oefenen.

Bekijk ons aanbod griptangen


Een pijpentang wordt ook wel een Zweedse tang of moordenaar genoemd. Met de verstelbare moer aan één van de benen kun je de opening van de bek op maat maken. Hiermee kun je vervolgens een vastzittende moer of wartel precies omklemmen. Licht knijpen zorgt vervolgens voor een ijzersterke grip.

Bekijk ons aanbod pijpentangen


Buigtangen

Een draadbuigtang herken je aan zijn rechte en ronde bekdelen. Deze tang gebruik je om metaaldraad te buigen.

Bekijk ons aanbod buigtangen


Striptangen gebruik je voor het ontmantelen van draden. De mantel is de isolerende laag om de draad heen.

Bekijk ons aanbod striptangen


Afstriptangen komen van pas bij het ontmantelen van installatiedraad. Met behulp van een stelschroef kun je de dikte van de kern van de draad instellen. Hierdoor knijp je alleen de isolatielaag door en spaar je de kern tijdens het knijpen. Hierna kun je deze isolatielaag ervan af trekken.

Bekijk ons aanbod afstriptangen


Krimptangen

Met een krimptang knel je kabelverbinders vast op kabels. Krimptangen worden veel gebruikt bij het werken aan auto’s, elektraklussen of bij het aansluiten van telefoon- en computerkabels. Met een kabelschoentang (of wurgtang) knel of krimp je de hulzen van kabelschoenen vast op installatiedraad. Dit gaat een stuk sneller dan solderen.

Bekijk ons aanbod krimptangen


Met een ponstang, ook wel gatentang, maak je gaatjes in stof, leer of zeildoek. Deze tang wordt ook wel revolvertang genoemd omdat de kop van de tang kan draaien en iets weg heeft van een draaiend magazijn van een revolver.

Bekijk ons aanbod ponstangen