Klusadvies Meten = Weten | Tips en Trucs voor het goed uitkiezen en opmeten van een cilinderslot

Een cilinder, ook wel cilinderslot genoemd, is een van de meest gebruikte sloten in huis en wordt gebruikt bij voor- en achterdeuren. Een cilinder bedient de nachtschoot van een insteekslot. Hij zorgt er dus voor dat het slot met een sleutel of automatisch open en dicht gedraaid kan worden.

Binnen de categorie cilindersloten zijn diverse modellen verkrijgbaar. Bij de meeste modellen is het mogelijk om te kiezen uit diverse lengtes en bewerkingen. Wil je je cilinderslot vervangen, dan moet je onder andere letten op de verschillen tussen de modellen. Wij helpen je met het uitkiezen en opmeten van de cilinder met behulp van de CilinderMeetKaart.

Standaard cilindermodellen

De meest gebruikte cilindermodellen in Nederland en België zijn de zogenaamde europrofiel cilinders, aangegeven met PC. De profielcilinders zijn onder andere verkrijgbaar in:

  • Hele cilinders: sleutelbediening zit aan beide kanten
  • Halve cilinders: sleutelbediening zit aan één kant
  • Knopcilinder: aan een kant is er sleutelbediening, aan de andere kant kan men met een knop de deur openen

Bijzondere cilinders

Naast de veelvoorkomende profielcilinders (PC) is er ook keuze uit een assortiment aan “bijzondere” cilindermodellen.

Zwitserse cilinder

De Zwitserse cilinder (ronde cilinder) komt weinig voor en is alleen toepasbaar op daarvoor geschikte insteeksloten. In plaats van een cilinderbehuizing van 17 mm, zoals bij de profielcilinder heeft de ronde cilinder een cilinderbehuizing van 22 mm.

Motorcilinder

Een motorcilinder is een elektronische knopcilinder die het slot automatisch vergrendelt of ontgrendelt. De bediening van de motorcilinder gebeurt aan de buitenzijde met behulp van een badge, vingerafdruk, app of toegangscode. In geval van nood kan het slot alsnog met een sleutel worden bediend.

Cilinders met SKG keurmerk

Extra beveiliging nodig? Met het SKG keurmerk wordt aangegeven of een cilinder voldoende inbraakwerend is. Wanneer bepaalde cilinders hebben bewezen dat ze voldoende inbraakwerend zijn dan krijgen zij één tot drie sterren toegekend. Het aantal sterren geeft de inbraakwerendheid van het product weer.

Cilinders met certificaat

Wil je voorkomen dat sleutels zomaar bijgemaakt kunnen worden? Kies dan voor een cilinder met certificaat. Deze sleutels mag je enkel laten bijmaken op vertoon van een certificaatpasje.

Stappenplan cilinderslot opmeten

Voordat je een nieuwe cilinder gaat aanschaffen is het belangrijk dat je eerst de huidige cilinder opmeet.

De maatvoering

De maatvoering van de cilinder bestaat uit twee getallen, bijvoorbeeld 30/30. Deze twee getallen zijn de afstanden in millimeters, gemeten vanuit het hart van het slot tot en met het schild of de rozet aan de buitenkant van de deur. Om de maat te meten, kijk je naar de kopse kant van de deur. Is de afstand van het hart tot buitenkant deurbeslag zowel naar links als naar rechts 30 millimeter? Dan is de totale lengte van de cilinder 60 millimeter en dan zit het montagegat in het midden van de cilinder.

Een standaard cilinder is 60mm lang 30mm links en 30mm rechts. Aan beide zijden kan de cilinder verlengd worden met telkens 5 mm.

Ga zelf aan de slag!

Gebruik de bijgevoegde CilinderMeetKaart en volg onderstaande stappen om de cilinder op te meten:

  • Stap 1: Meet de zones A, B en C op
  • Stap 2: Maak een keuze welke Draairichting (in DIN) de deur draait. Meer uitleg hierover vind je in het stappenplan bepaal de draairichting deur
  • Stap 3: Geef aan of je een knopcilinder hebt en aan welke kant deze zit.
  • Stap 4: Kies het cilinderslot naar wens met behulp van de productomschrijvingen.

Let op: Sommige merken rekenen de verdikking van de cilinder mee bij de cilindermaat, zodat extra millimeters aan de maat toegevoegd wordt. Dit is het kleine stuk cilinder dat uit de rozet of het schild komt.

Bekijk de CilinderMeetKaart

> Bekijk de CilinderMeetKaart

Onze merken

Wij leveren cilinders van merken zoals DOM, CES, Nemef, BKS en Winkhaus