Boormachines

Wil je een gat boren, iets bevestigen of juist iets slopen, dan gebruik je een boor-/schroefmachine. Maar welke machine heb je nodig? Dit hangt af van wat voor soort klus je wilt uitvoeren, waarin of waardoor je gaat boren of schroeven etc. Er is genoeg om op te letten, wij helpen je het gat te maken.

Bosch boorhamer

Accuschroefmachine | Accuschroefboormachine | (Tafel)kolomboormachine | Klopboormachine | Boorhamer | Waar kun je nog meer op letten | Extra opties

Soorten boormachines

De keuze is reuze. Elke machine heeft zijn eigen kwaliteiten. De ene is meer geschikt voor het zware werk zoals boren door beton. De andere gebruik je voor licht schroefwerk. Voor elke klus is er een geschikte machine. We zetten de meest gebruikte machines op een rij met daarbij genoemd; voor welk materiaal geschikt, de werking en welke je voor lichte en zware klussen nodig hebt.

Geschikt voor: licht kluswerk dat net iets meer kracht vraagt dan een schroevendraaier of je wilt dat kastje gewoon sneller in elkaar zetten 😉

De accuschroefmachine ook wel schroevendraaier is licht, klein van formaat en heeft een accu als stroombron. Zo kun je met gemak op moeilijk bereikbare plekken komen en hoef je je niet druk te maken of je het wel redt met je snoer, stekkerdoos of kabelhaspel. Met de accuschroefmachine kun je schroeven in- en uitdraaien. Let op: Met een laag voltage kun je geen hele zware klussen doen. Met een hoger voltage kun je langere schroeven indraaien.

Lichte of zware klus?

De accu van de accuschroefmachine werkt op Volt. Hoe hoger voltage, hoe zwaarder de klus kan zijn. De meeste schroefmachines voor de lichte klus draaien op 10,8 Volt. 10,8 Volt geeft voldoende vermogen voor de meeste schroefwerkzaamheden en de accu is kleiner dan de accu’s met een hoger voltage, waardoor de machine handzaam blijft.

> Bekijk ons assortiment accuschroefmachines

 


Geschikt voor: schroeven in- en uitdraaien en gaten boren in hout, metaal en zachte steenachtige materialen, zoals gips.

De accuschroefboormachine heeft net iets meer in zijn mars dan de accuschroefmachine. Door de draaiende beweging en meer kracht kun je én schroeven bevestigen of losdraaien én boren in zacht materiaal. Meestal kun je kiezen uit machines met een of twee versnellingen. De machine met een versnelling is vaak alleen geschikt voor hout. Kies je voor een machine met twee versnellingen dan kun je ook in metaal boren en schroeven. Ook met deze boormachine kun je vanwege de accu overal aan de slag.

Lichte of zware klus?

Bij een accuboormachine kun je het beste kijken naar hoe groot het boorgat moet zijn dat je wilt maken en vanuit daar een machine kiezen.

Soort klus Machine kan een boorgat maken tot
 Lichte klus Tot 22 mm 
Gemiddelde klus Tussen 22 mm en 30 mm
Zware klus Vanaf 30 mm

Daarnaast kun je nog nadenken over hoelang je achter elkaar wilt klussen zonder pauze. Hier stem je de accu op af. De duur van de accu wordt gemeten in ampère (ah) hoe hoger het aantal ampère hoe langer je accu mee gaat, dus hoe langer je kunt klussen. Houd, i.v.m. de handzaamheid van de machine, er wel rekening mee dat hoe hoger het aantal ampère hoe groter de accu is.

> Bekijk ons assortiment accuboorschroefmachines

 


Geschikt voor: nauwkeurig gaten maken in harde metalen, zoals hout, kunststof. Let op: de kolomboor is alleen geschikt voor materialen, zoals planken, platen en tegels die je los kunt vervoeren. Je moet de materialen naar de machine toe kunnen brengen.

Met de (tafel)kolomboormachine kun je door de bediening van een hendel of draaiwiel recht naar beneden boren. Het materiaal waar een gat in moet komen kun je vastklemmen (en) direct onder de boor plaatsen. Van te voren stel je de boordiepte in en laat je de boor loodrecht in het materiaal zakken.

Lichte of zware klus?

Voor de lichte klussen, zoals gaten maken in hout en zachte materialen gebruik je een tafelkolomboormachine. Deze kun je vastklemmen op je werkbank of op tafel zetten. Voor de zwaardere klus gebruik je de ‘gewone’ kolomboor deze zet je op de grond.

> Bekijk ons assortiment (tafel)kolomboren

 


Geschikt voor: gaten maken in gips, hout, lichte steensoorten, licht beton en metaal.

De klopboormachine ‘klopt’, zoals de naam al zegt, een gat in het materiaal. Zet je de klopfunctie uit dan is hij geschikt voor boren in zachte materialen, zoals hout. De klopboormachine heeft varianten met een of meerdere versnellingen. Een stand die beter geschikt is voor het schroefwerk en een stand waarmee je kunt (klop)boren.

Lichte of zware klus?

Bij de klopboormachine kun je het beste kijken naar hoe groot het boorgat moet zijn dat je wilt maken in steen en vanuit daar een machine kiezen.

Soort klus Machine kan een boorgat maken tot
Lichte klus Tot 22 mm 
Gemiddelde klus Tussen 22 mm en 30 mm

> Bekijk ons assortiment klopboormachines

 


Geschikt voor: gaten maken in hardere steensoorten zoals beton, of voor het slopen van bijvoorbeeld tegelwerk.

De boorhamer/combihamer is wederom een zware en grote machine met weer meer slagkracht dan de klopboormachine. Bij een boorhamer kun je de draaisnelheid van de boor instellen. Het verschil tussen een boorhamer een combihamer is dat er op de combihamer een draaistop zit. Wanneer je dan een puntbeitel of platte beitel met een SDS-aansluiting plaatst op de combihamer kun je hem ook gebruiken voor licht sloopwerk. Dit gebruik je bijvoorbeeld wanneer je de tegels van een tegelwandje wilt halen.

Een boor met een SDS-aansluiting is niets meer dan een boor met aan twee kanten een uitsparing. Zo kan de boor maar op één manier vastgezet worden en schiet hij ook niet los tijdens het slopen of boren.

Lichte of zware klus?

Bij een boorhamer kun je het beste kijken naar hoe groot het boorgat moet zijn dat je wilt maken in beton en vanuit daar een machine kiezen. De slagkracht van de machine wordt weergeven in aantal joule. Hoe meer joules hoe meer kracht de machine heeft.

Soort klus Machine kan een boorgat maken tot
 Lichte klus Tot 22 mm 
Gemiddelde klus Tussen 22 mm en 30 mm
Zware klus Vanaf 30 mm

> Bekijk ons assortiment boorhamers

 


Soort boormachine gekozen, volgende opties:

Machine gekozen? Er zijn nog een paar opties per soort machine waarop je kunt letten.

Wel/geen accu

Steeds meer boormachines zijn verkrijgbaar met een accu, zo kun je altijd en overal aan de slag ook al is er geen stopcontact in de buurt. Wil je een accu let dan op:

  • Het aantal ampère (ah) dat de accu heeft. Hoe meer ampère hoe langer je met één acculading kunt werken).
  • Oplaadtijd van de accu dit verschilt tussen de 60 en 180 minuten. Wil je snel door dan kun je kiezen voor een korte laadtijd of je neemt twee accu's en wisselt ze af.
  • De oplaadtijd van de accu verschilt per accu maar ligt gemiddeld op 30 tot 60 minuten. Zorg dus dat je altijd minimaal twee volle accu’s tot je beschikking hebt zodat je altijd door kunt werken.
  • Lithium-ion accu of nikkel-cadmium accu: De lithium-ion accu heeft geen geheugenfunctie. Dus hij wordt niet ‘lui’ als je hem niet eerst helemaal leeg laat lopen voordat je hem aan de lader hangt. Overigens worden nikkel-cadmium accu’s steeds minder gebruikt bij nieuwe machines.
  • Het voltage (de elektrische spanning): hoe hoger het voltage hoe meer kracht de accu levert.

Vermogen voor machines met snoer

Machines met snoer zijn standaard aangesloten op 230 volt. Voor het vermogen kijk je bij deze machines naar het aantal watt de machine heeft. Hoe meer watt hoe meer kracht.

Soort klus Watt
Lichte klus Tot 600 watt
Gemiddelde klus Tussen 600 en 900 watt
Zware klus Vanaf 900 watt

Hoeveel koppel (kracht)

Het aantal koppel ook wel kracht wordt uitgedrukt in Nm, Newton Meter. Hoe meer Nm hoe zwaarder werk de machine aankan. Dus hoe groter het gat, hoe langer de schroef en hoe harder het materiaal, hoe meer Nm de machine nodig heeft. Met een hoo g koppel kun je ook verf of cement mengen.

Wel/geen slipkoppeling

Sommige boormachines hebben een slipkoppeling. Als een machine dan teveel weerstand voelt slipt de machine. Dit voorkomt het vastlopen van je boor, doldraaien of beschadiging van je bitje of schroefkop. Je kunt zelf instellen wanneer de boormachine moet slippen. 

Extra opties

Naast de noodzakelijke opties voor de klus zijn er nog een paar meer luxe opties die je kunt overwegen om het jezelf gemakkelijker te maken. Je kunt nadenken over:

  • Een set inclusief een opbergkoffer, zo heb je altijd al je spullen bij elkaar. Of je koopt de opbergkoffer los.
  • Een boormachine met verlichting, dan kun je ook klussen in het donker of kun je iets zien als je boort in donkere hoekjes.
  • Extra accu's. Wil je het hele weekend door ga dan voor een extra accu. Deze kun je steeds om en om gebruiken. Een in de boor en een in de acculader.
  • Verschillende boren en bits om aan de slag te gaan