Kwasten en rollers

Smeren, rollen, vegen of creatief deppen. Om jouw gekozen verf aan te brengen gebruik je een roller of kwast. Voor muurverf kies je een vachtroller. Kies een dunne roller als je zo min mogelijk structuur wil. Voor lakverf kun je beter een lakviltroller of schuimroller gebruiken. Schuimrollers geven iets meer structuur dan lakviltrollers. Gebruik je liever een kwast? Pak dan voor verf op terpentinebasis een kwast met varkenshaar of kunsthaar.

Diverse soorten verf

Een goede verflaag bestaat uit enkele lagen grondverf (of primer) met daarop de verf of lak van jouw keus. Ook op oude verflagen is het advies om (na het schuren en ontvetten) eerst een laag grondverf aan te brengen. Schuur dit vervolgens lichtjes op en breng dan de verf aan met de kleur van je keuze. Interieurverf en -lakken zijn watergedragen, terwijl buitenlakken vaak ook als alkydverf (terpentinebasis) te krijgen zijn.

Schuren en krabben

Verwijder losse verflagen grondig zodat een mooie strakke en vlakke ondergrond ontstaat voor de nieuwe verflaag. Slechte stukken verwijder je gemakkelijk met een krabber, terwijl het fijnere werk juist gedaan wordt met schuurpapier. Houdt er rekening mee dat je altijd van grof naar fijn werkt, anders zie je later de sporen van het grove schuurwerk in je verflaag terug.

Hier komt de repair care banner

Verfhulpmiddelen

Een beetje schilderen is meer werk dan alleen schuren, gronden en schilderen. Voor een professioneel resultaat moet je denken aan verfbakken, roosters, goede handschoenen, ontvetter en reinigers om het gebruikte gereedschap weer schoon te krijgen. Vergeet bovendien niet om alles netjes af te plakken en af te dekken voordat je aan de slag gaat. Goed gereedschap is het halve werk, dus controleer goed of je alles in huis hebt.

Reinigen en overig

Reinigen is een essentieel onderdeel van het schilderwerk. Om goede hechting te garanderen moet de ondergrond schoon en vetvrij zijn. Om hierbij te helpen gebruik je het juiste reinigingsmiddel dat past bij jouw verf of lak. Lees de bijsluiter van het product goed door om zeker te weten dat je het juiste product voor de juiste verf gebruikt. 

 

Met een fris laagje verf kun je zowel binnen als buiten groot verschil maken. Een oude en versleten schutting ziet er weer helemaal als nieuw uit na een likje verf. Ook binnen kan een klein beetje schilderwerk al veel effect hebben op de sfeer van de kamer. Zo trek je jouw eigen woonstijl helemaal door in het hele huis en zelfs door naar buiten. Met de ruimte keuze uit schilderartikelen ben je bij Quofi aan het juiste adres om de frisse lente in huis te halen door middel van een likje en een spettertje kleur. Ga jij aan de slag?

Wat moet je allemaal doen als je gaat schilderen?

Net zoals met veel klussen in en om het huis, houdt schilderen iets meer in dan alleen maar de verf over een oppervlak smeren of rollen. Het oppervlak moet eerst goed voorbereid worden. Er zijn vele stappen mogelijk, maar niet alle stappen zijn even noodzakelijk. In sommige gevallen moet je eerst nog plamuren, maar in andere gevallen is dit niet nodig. Daarom is het belangrijk om elk project goed te bekijken voordat je zomaar begint. In het overzicht hieronder vind je alle stappen die je tegen kunt komen, in de volgorde zoals je ze uitvoert. Niet elke handeling is altijd nodig, dit zie je ook terug in de omschrijving.

  • Schoonmaken

    Voordat je uberhaupt verdere stappen kunt maken is het belangrijk om het losse vuil te verwijderen. Je kunt dit doen met een handveger en eventueel een sopje en poetsdoek. Probeert zoveel mogelijk los vuil te verwijderen.

  • Krabben (optioneel)

    Als de oude verflaag heel slecht is kun je met behulp van een verfkrabber de losse stukken wegkrabben. Dit kun je ook gebruiken om slechte stukken schoon te krabben. Het is belangrijk om te eindigen met een schone en vlakke ondergrond. Eventueel kun je een heteluchtpistool of verfbrander gebruiken om de verf los te branden.

  • Plamuren (optioneel)

    Als de ondergrond beschadigd is kan plamuren de beste oplossing zijn. Hiermee vul je scheuren en zelfs missende delen op. Let er op dat je het juiste plamuur gebruikt voor de juiste ondergrond. Om te kunnen plamuren maak je het beste goed schoon en schuur het even op met ruw schuurpapier. Plamuur hecht beter op een wat ruwere, maar schone, ondergrond. Neem de tijd voor het afmessen of afwerken, want hiermee kun je jezelf veel schuurwerk besparen.

  • Schuren

    In de meeste gevallen zal de ondergrond geschuurd moeten worden. Je kunt op deze manier de oude verflaag opschuren tot een egale en gladde ondergrond, of je kunt het ruwe hout opschuren tot het mooi glad is. Let er tijdens het schuren op dat je van grof naar fijn werkt. Test eerst uit hoe grof nodig zal zijn en werkt daarna in stappen terug naar ongeveer korrel 120. Je kunt er zelf voor kiezen om nog verder af te werken met korrel 240 of hoger, maar in veel gevallen is 120 voldoende. Hiermee eindig je met een schoon en egaal oppervlak zonder strepen en sporen van het ruwe schuurwerk. Ruim het stof van het schuren regelmatig op om je werkplek overzichtelijk te houden.
    Ook bij het verven van muren helpt het om de muur eerst lichtjes te schuren, hierdoor krijg je een goede ondergrond waar de nieuwe verf goed op kan hechten.

  • Ontvetten

    De ondergrond zou nu helemaal klaar moeten zijn. Het is nu egaal, vlak en precies zoals het moet worden, behalve de kleur. Om ervoor te zorgen dat de grondverf of primer goed pakt is het cruciaal dat de ondergrond goed ontvet wordt. In veruit de meeste gevallen kun je dit doen met St Marc, in sommige gevallen kan dit ook met een vervluchtend middel zoals terpentine. Lees de verpakking van de grondverf om voor meer advies. Maak het oppervlak ook weer goed droog na het ontvetten.

  • Afplakken

    Voordat je kunt gaan verven moet je afdekken wat niet geverfd mag worden. Soms is dit het glas van het raam dat je gaat schilderen, andere keren wil je 2 kleuren aanbrengen die niet mogen mengen. Voor grote oppervlaktes plak je af met afplaktape met een stuk folie, in andere gevallen is gewone afplaktape voldoende. Afplaktape is niet hetzelfde als reguliere plakband of plastic tape.

  • Gronden of primen

    Grondverf of primer is speciaal ontwikkeld om een sterke binding te maken met de ondergrond en om vervolgens een goede basis te vormen waar de verf of lak goed op kan hechten. Ook wanneer je over een oude verflaag heen gaat schilderen is het advies om eerst te gronden. Doorgaans is het het beste om minimaal 2 lagen grondverf aan te brengen en deze schuur je iedere keer lichtjes (korrel 120) op voor de volgende laag. Vergeet niet om te ontvetten na het schuren.
    Wanneer je met (plafond/muur)latex aan de slag gaat is het niet nodig om eerst een primer aan te brengen. In sommige gevallen kan het wel nodig zijn om eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen.

  • Lakken of verven

    In de vorige stappen heb je de ondergrond schoongemaakt, mooi vlak gemaakt en gegrond. De ondergrond is nu klaar voor de eindafwerking. Je kunt nu met alkyd- of acrylverf aan de slag.
    Alkydverf is op terpentinebasis en is vooral geschikt voor buiten. Voorbeelden van alkydverf zijn: buitenlakken en lak voor deuren en ramen. De meeste verf voor metaal zijn ook op terpentinebasis.
    Acrylverf is op waterbasis en is vooral geschikt voor binnen. Voorbeelden van acrylverf zijn: (muur/plafond)latex, meubelverf en keukenverf.
    Lak en verf is in principe hetzelfde, maar in de praktijk wordt "lak" vaak gebruik voor verf op terpentinebasis. "Aflakken" verwijst vooral naar het product dat de laatste laag zal zijn.
    Lakken of verven doe je doorgaans met minimaal 2 of 3 lagen (lees het etiket voor meer informatie) en tussen de lagen door wordt sterk aanbevolen om eerst lichtjes (korrel 120) te schuren en te ontvetten.

  • Aflakken

    Met de kwaliteit van de verf van tegenwoordig is het zeer zelden nodig, maar soms is het nodig om een laag blanke lak aan te brengen na het schilderen. Soms wordt er ook voor gekozen om blanke lak direct over "kaal" hout aan te brengen. Dit geeft een natuurlijke look terwijl het hout wel beschermd is. Omdat blanke lak transparant is hoeft de geverfde ondergrond niet nogmaals geschuurd te worden. Goed ontvetten is dan voldoende. Lees het etiket om zeker te weten dat je de ondergrond goed voorbereid.

  • Schoonhouden in het begin

    Verf heeft enkele uren nodig om stofdroog te worden en vaak 24 uur om aangeraakt te worden, maar dit betekent niet dat de verf volledig uitgehard is. In de eerste weken hardt de verf langzaam verder uit. In die eerste weken kan het natuurlijk wel vies worden, maar maak het dan niet te hardhandig schoon. Je kunt het beste een zachte doek gebruiken samen met een sopje van St Marc of groene zeep. Spoel het vervolgens af met water en veeg het rustig droog. Na ongeveer 2 tot 4 wekend is het ver genoeg uitgehard om op een normale manier schoongemaakt te kunnen worden.