De donkere dagen komen eraan, maar jij laat je daar toch niet door weerhouden? Ga dag en nacht door met de slimme licht-oplossingen van de Ivana bouw-verlichting. Kies voor de draagbare en compacte verlichting of ga helemaal los met extra sterke bouwlampen.

Draagbare lampen en accessoires

Accu werklampen en bouwlampen

Extra sterke verlichting

Altijd en overal verlichting

De juiste lamp voor de juiste klus

Een lamp kan al snel té fel zijn of juist te weinig licht geven. Tijdens het werken is het wel zo prettig als het licht goed afgestemd is op de werkzaamheden zodat iedereen lekker door kan werken. Maar wat moet je dan kopen? Je wil geen stadion-verlichting in je slaapkamertje tijdens het klussen, maar een waxinekaarsje in de tuin haalt ook weinig uit.

Wat is de kleurtemperatuur?

Er wordt weleens gesproken over "wit licht" en "geel licht" en tenzij het over een disco-verlichting gaat wordt hiermee vooral de kleurtemperatuur bedoelt. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin en geeft aan hoe "geel" het licht is, of juist hoe "blauwig" het licht is. Als je tussen die twee in gaat zitten, dan heb je neutraal (wit) licht. 2000 Kelvin is warm wit met een gele tint, terwijl 6000 Kelvin juist koud wit is met een blauwig tintje. Hou hoger het aantal Kelvin des te meer het licht prikkelt en (op langer termijn) vermoeiend is, terwijl minder Kelvin er juist voor kan zorgen dat fijnere details minder duidelijk zijn. Het juist aantal Kelvin maakt het werklicht prettig (ook op lange termijn) terwijl het duidelijk zicht geeft.

Wat is lumen?

Naast de kleurtemperatuur kan lamp ook gewoonweg "meer licht" geven dan een andere lamp. Dit komt door het aantal lumen. Dit geeft simpelweg aan hoeveel licht een lichtbron uitstraalt. Een oude 60 Watt gloeilamp is ongeveer gelijk aan 800 lumen, wat tegenwoordig een 10 Watt LED-lamp zou zijn. Maak hier een 15 Watt LED-lamp van en je komt uit op ongeveer 1600 lumen. Te weinig lumen zorgt ervoor dat je weinig kunt zien, maar teveel lumen werkt (letterlijk) verblindend en dat werkt ook niet prettig. Het grote verschil met de kleurtemperatuur is dat de "felheid" van een lichtbron minder "fel" wordt ervaren naarmate je er verder vanaf staat. Heb je een kleine kamer, dan wil je dus niet teveel lumen gebruiken. Een grote bouwplaats heeft natuurlijk al een stuk meer nodig.

Wat heb ik hiervan nodig?

Een te hoge kleurtemperatuur kan eer vermoeiend zijn, maar een te hoge lichtsterkte is ook niet bepaald prettig. Daarom is het handig om het aantal Kelvin en het aantal lumen op elkaar aan te laten sluiten. Een bouwplaats zou prima kunnen met iets minder Kelvin mits er voldoende lumen van de lichtbron komt. Een kleine slaapkamer heeft natuurlijk minder lumen nodig wat je op kunt vangen met iets meer Kelvin. Zo heb je voor iedere situatie een mooi geschikte lamp met het juiste licht.